Kış Mevsiminde İş Makinesi Bakımı

Kış Mevsiminde İş Makinesi Bakımı

Kış mevsiminde iş makinesi bakımı

 

Kış mevsiminde özellikle şantiyede görev alan makinelerin, mevsim koşullarına hazırlanması bir gerekliliktir. Çalışmayacak makinaların depolama bakımları, çalışacak olanların da kış bakımı mutlaka yapılmalıdır. Çalışma şartlarına göre bakım ve onarımdan geçen iş makineleri verimli ve arızasız çalışır. Bu nedenle ikmal bakım ve kontrol işlerinin zamanında ve eksiksiz yapılması büyük önem arz eder. Kış aylarında iş makinesi bakımı yalnızca verimli ve arızasız çalışması için değil can güvenliği bakımından da önemlidir. İş sektöründe güvenli çalışma her şeyin ötesindedir. Yapılan bakımlar ve beraberinde alınan önlemler sayesinde güvenlik de üst safhada gerçekleşmiş olur. Öncelikle kış bakımında dikkat edilmesi gereken şey satıcının söylediği ve kullanma kılavuzunda yazan talimatlara tam uyum sağlamaktır. Üretici firma önerilerine göre bakım ve onarım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu bakım ve onarımlar yalnızca mevsim geçişlerinde değil yine üretici firmanın önerdiği şekilde periyodik olarak yapılmalıdır. Periyodik kontrol, olası arızaların önüne geçilmesini sağladığı gibi makinenin de uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Genel olarak mevsim başında ve çalışma sırasında yapılması gereken bazı şeyler, alınması gereken de bazı önlemler vardır. Bunları birkaç başlık altında inceleyelim.

 

1 - Makine temizliği

Makinenin iç dış genel bir temizliği yapılmalıdır. Makinenin içine kaçan toz, kir ve benzeri gibi atıklar iyice temizlenmelidir. İş makinelerinde biriken toru, kir ya da malzeme atıkları makinenin arızalanmasına yol açabileceği gibi verimsiz çalışmasına da sebep olacaktır. Bu nedenle makinenin günlük temizliğinin haricinde, mevsim geçişlerinde de detaylı bir temizliğinin yapılması önemlidir.

2 - Soğutma sistemlerinin kontrolü

Malum mevsim değişiyor. Haliyle ısıtma ve soğutma sistemlerinin de bir elden geçmesi gerekiyor. Soğutma sistemi tamamıyla kontrol edilmelidir. Radyatör ve hava soğutucuların temiz ve kirlerden arınmış olduğuna emin olunmalıdır. Filtreler temizlenmelidir ve kirli petekler iyice elden geçmelidir. Radyatör kapağının düzgün çalışıp çalışmadığı da kontrol edilmesi gerekenlerdendir. Hortumlarda herhangi bir sıkıntı olup olmadığına bakılmalıdır. Yanı sıra eziklik, sızıntı, kırılma ya da şekil bozukluğu mevcutsa ilgili parçaların değişimi sağlanmalıdır. Hortum kelepçeleri de kontrol edilmesi gereken aparatlardan biridir. Gelelim termostata. Malum kış şartlarında termostatın çalıştığına emin olunmalıdır. Termostatın aynı zamanda kış şartlarını karşılayıp karşılamayacağına da bakılmalıdır. Kayışlar kontrol edilmesi gereken bir diğer aparattır; kayışların gerginliği kontrol edilmelidir. Çalışma ortamının sıcaklığına uygun olacak bir kontrol gerçekleştirilmelidir bu kontrol makinenin özelliklerine bağlı olarak çeşitlenecektir.

3 - Yakıt sistemi kontrolü

Kış mevsiminde en çok rastlanan sorunlardan biri soğuk motorun çalıştırılmasıdır. Motorun soğukta kolayca çalışabilmesi için yakıtın düşük ısılarda da filtreden rahatlıkla geçebilmesi gerekir. Mazotun kalitesi ve içerdiği su oranı önemli bir detaydır. Yakıt sisteminin kış şartlarına uygun olup olmadığının kontrolünü de mutlaka yapın.

4 - Elektrik aksamı kontrolü

Elektrik aksamı, makinelerin beynidir. Bu nedenle tüm elektrik aksamı elden geçirilmelidir. Marş ve şarj dinamolarının gereken bakımı yapılmalıdır ve farlar, sis lambaları ve benzeri gibi ekipmanlar kontrol edilmelidir. Akü kapasitesinin hava sıcaklığına uygun olup olmadığına da bakılmalıdır.

5 - Hava sistemi kontrolü

Hava sistemlerinin kontrol edilmesi bir diğer kış bakımlarından biridir. Sistemin temizlenip iyice kontrol edilmesi gerekir. Kaçaklar giderilmeli ve su boşaltma musluğunun sorunsuz çalıştığına emin olunmalıdır. Kalorifer sisteminin bakımı yapılmalıdır. Makinenin varsa cam sileceklerinin de kontrol edilmesi gerekir. Cam suyunun donmaması için önlen alınmalıdır.

6 - Lastik bakımı

Tıpkı otomobillerde olduğu gibi iş makinelerinde de lastik bakımı önemlidir. Lastikli makinaların tüm lastik aksamı kontrol edilmelidir. Dış derinliği uygun olan kış lastiği kullanılmalıdır. Lastiğin havası ve basıncı da kontrol edilmelidir varsa sorun giderilmelidir. Zincirlere bakım yapılmalı ve kir, pastan arındırılmalıdır. Zor çalışan makineler belli bir süre ısıtıcılarla ısıtılmalı ve ardından çalıştırılmalıdır. Yan ısıra donmuş vaziyette olan bir aküye takviye yapılmaması gerekir.

Öne Çıkarılanlar

Kış mevsiminde iş makinesi bakımı

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-III

İş Makinesi Nedir?

İş Makina Tamiri Nasıl Yapılı?

Yorumlar